HUND

Når det kommer en ny valp I familien, er det mye nytt å tenke på. Særlig om det er første gang du har hund! Her kommer en liten sjekk-liste.


Vaksiner

De fleste valper har fått en valpevaksine hos oppdretter. Denne beskytter mot parvovirus, som blant annet gir en kraftig diaré. Når valpen er ca 12 uker skal den ha en utvidet vaksine som beskytter mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste. Vaksinen skal fylles på en gang i året, og samtidig blir det foretatt en grundig helsesjekk på hunden der veterinæren blant annet ser på tenner, ører, øyne, hud, pels, slimhinner, lytter på hjerte og lunger og kjenner over hundens buk og ledd.
Les mer her


Ormekur og ID-merking

Til valper gir vi også regelmessige ormekurer frem til de er et halvt år gamle, og vi anbefaler på det varmeste at de blir id-merket med chip. Skal hunden reise utenfor Norge må den chip-merkes, det samme gjelder om den skal HD-røntges eller øyelyes. Men chipen hjelper også mange bortkomne hunder med å bli gjenforent med sine eiere!
Les mer her


Reise med hund

Skal dere ut og reise og ønsker å ha hunden med, skal den i tillegg til chip ha eget pass og gyldig rabiesvaksine. I tillegg må man vite at hunden skal behandles mot bendelorm på veg tilbake til Norge og etter ankomst til Norge. Les mer om kravene på www.mattilsynet.no.
Det kan være greit å vite at hele prosessen med å bli reiseklar tar ca seks måneder.
Les mer her


Juniorkontroll

I AniCura har vi rutine med å kalle inn alle valper til en juniorkontroll rundt den tiden de fyller seks måneder. Nå bør tannfellingen være over, og veksten er i full gang. I blant hender det at melketennene ikke faller ut, og i så fall bør disse fjernes for å skaffe plass til de blivende tennene. Dette sjekker vi på juniorkontrollen. Vi kjenner også etter at kneskålene sitter som de skal, at testikler er på plass, ser på holdet og snakker om fôring og annet som eier lurer på.


HD- og AD-røntgen

Når et år er gått i hundens liv, er det på tide med røntgen av hofter og albuer for de hundene som er normalt store. De aller største rasene må vente til de er 18 måneder gamle, slik at de skal være helt utvokste når bildene tas. Hunden må bedøves og bildene sendes inn til Norsk Kennel Klubb for avlesing der.
Les mer her


Årlig helsesjekk

Vi kaller inn til årlige vaksineringer og helsesjekker. I hundens ”voksne” liv er dette kanskje det eneste besøket som trengs hos veterinæren i løpet av et år. Om det ved helsesjekken oppdages at hunden har tannstein eller trenger en ørerens, eller kanskje det gjennom samtalen med eier kommer frem at hunden har symptomer på en sykdom, vil det bli satt opp en ny time til videre behandling.
Les mer her


Seniorsjekk

Når hunden begynner å bli godt voksen anbefaler vi at det blir tatt en seniorblodprøve. Mange sykdommer kan avsløres av en blodprøve lenge før hunden viser symptomer. Dette kan for eksempel gjelde nyresvikt og leversykdommer. Når en hund kan kalles en senior varierer med størrelsen og forventet levetid. Men fra seks år og oppover kan vi trygt si at vi har med en moden hund å gjøre!