Kanin og ilder

Når det kommer en ny kanin eller ilder I familien, er det mye nytt å tenke på. Særlig om det er første gang du har et dyr! Her kommer en liten sjekk-liste.


Vaksiner
Kaniner i Norge trenger ikke å vaksineres. Det finnes per i dag ingen farlige virussykdommer for kanin. Ildere bør årlig vaksineres mot valpesyke.


Tannstell
Mange av kaninens lidelser skyldes tennene. Kaninen har tenner som vokser hele livet, og dersom de ikke slipes mot hverandre på normalt vis, blir de forvokste og skaper store problemer. Symptomer kan være nedsatt matlyst, diaré, byller og hevelser i ansiktet, rennende øyne, avmagring med mer. Ikke bare fortennene kan skape problemer, også jekslene.  Dersom du merker at noe er annerledes med kaninen din, bør den bli undersøkt av veterinær, og ofte må den sederes (bedøves) for at munnhulen skal kunne undersøkes skikkelig. Røntgen blir også tatt av tennene for å sjekke om det er abscesser rundt røttene, eller om røttene vokser inn i bihuler og opp mot øyeeplet. Tannlidelser hos kanin er relativt vanlig, og svært smertefullt.
Les mer her


Kastrering og sterilisering
For å unngå uønskede drektigheter, urinmarkering og annen uheldig adferd, anbefaler vi å få kaniner kastrert. Man reduserer samtidig risikoen for alvorlige sykdommer som kreft og betennelse i kjønnsorganene og juret. Hannkaniner kan kastreres fra de er rundt tre måneder gamle, og hunner fra de er fem-seks måneder gamle. Inngrepet gjøres under narkose og med smertestillende preparater. Kaninen kommer seg fort, og får reise hjem samme dag.


Diaré
Kaninen er såkalt korprofag, den spiser sin egen avføring. Friske og sunne kaniner har to typer avføring, blindtarmsavføring og vanlig avføring. Det er blindtarmsavføringen, som er noe mykere i kosistensen, den spiser. Dette er viktig for at kaninen skal få utnyttet alle næringsstoffene i maten. Derfor er diaré alltid alvorlig for en kanin.  Du bør straks kutte ut all annen mat enn høy om kaninen får diaré, og går det ikke over, bør veterinær kontaktes. 

 

Kloklipp
Mange kaniner får lange klør, og det anbefales å klippe disse jevnlig. Vi hjelper dere gjerne eller viser dere hvordan!

Dette er generelle råd, og svært kort om noen sykdomstilstander. Man må observere dyrene nøye og kjenne deres vanlige oppførsel for å kunne gjenkjenne symptomer på at noe er galt. Dette gjelder i særlig stor grad for kaniner, som fra naturens side er byttedyr, og derfor ikke lett viser tegn til smerte og svakhet.