Katt

Når det kommer en ny kattunge I familien, er det mye nytt å tenke på. Særlig om det er første gang du har katt! Her kommer en liten sjekk-liste.

Vaksiner

Kattunger bør vaksineres! Grunnvaksineringen består av to sprøyter med en måneds mellomrom. Disse beskytter mot Kattepest og Katteinfluensa. Dette er virussykdommer som i verste fall kan være dødelige. Når katten er ca 12 uker får den sin første vaksine. Etter grunnvaksineringen skal vaksinen fylles på en gang i året, og samtidig blir det foretatt en grundig helsesjekk på katten der veterinæren blant annet ser på tenner, ører, øyne, hud, pels, slimhinner, lytter på hjerte og lunger og kjenner over kattens buk og ledd.
Les mer her


Ormekur og ID-merking

Til kattunger gir vi også regelmessige ormekurer frem til de er et halvt år gamle, og vi anbefaler på det varmeste at de blir id-merket med chip. Skal katten reise utenfor Norge må den chip-merkes. Men chipen hjelper også mange bortkomne katter med å bli gjenforent med sine eiere!
Les mer her
 

Kastrering og sterilisering
For å unngå uønskede drektigheter, markering og overdreven slåssing, anbefaler vi å få katten kastrert. Man reduserer samtidig risikoen for alvorlige sykdommer som kreft og betennelse i kjønnsorganene og juret. Katter kan kastreres fra de er fem-seks måneder gamle. Inngrepet gjøres under narkose og med smertestillende preparater. Katten kommer seg fort, og får reise hjem samme dag.
Les mer her


Reise med katt

Skal dere ut og reise og ønsker å ha katten med, skal den i tillegg til chip ha eget pass og gyldig rabiesvaksine. I tillegg må man vite at katten skal behandles mot bendelorm på veg tilbake til Norge og etter ankomst til Norge. Les mer om kravene på www.mattilsynet.no.
Det kan være greit å vite at hele prosessen med å bli reiseklar tar ca en måned, så vær ute i god tid før ferien!
Les mer her


Årlig helsesjekk
Vi kaller inn til årlige vaksineringer og helsesjekker. I kattens ”voksne” liv er dette kanskje det eneste besøket som trengs hos veterinæren i løpet av et år.
Om det ved helsesjekken oppdages at katten har tannstein eller trenger en ørerens, eller kanskje det gjennom samtalen med eier kommer frem at katten har symptomer på en sykdom, vil det bli satt opp en ny time til videre behandling.
Les mer her


Seniorsjekk

Når katten begynner å bli godt voksen anbefaler vi at det blir tatt en seniorblodprøve. Mange sykdommer kan avsløres av en blodprøve lenge før katten viser symptomer. Dette kan for eksempel gjelde nyresvikt og leversykdommer, sukkersyke eller høyt stoffskifte. Mange eiere opplever ikke sine katter som seniorer før de minst er rundet ti år, men aldersrelaterte sykdommer kan komme før. Fra seks-sju år og oppover kan vi trygt si at vi har med en moden katt å gjøre!