OPPDRETTER

Som oppdretter har man litt andre behov enn dyreeiere med bare et dyr. Problematikk rundt drektighet og fødsel, samt behandling av valpekull er førsteprioritet! I tillegg skal mor og far holdes friske, og da er det er viktig å ha både helse og papirer i orden. PetVett hjelper deg gjerne på den hyggelige reisen frem til valpene eller kattungene skal få et nytt hjem!

FØR PARRING

HD/AD-røntgen
HD og AD-røntgen tilbys ved alle PetVett-klinikker. Hunden må bedøves og bildene sendes inn til Norsk Kennel Klubb for avlesing der.
Les mer her

Øyelysing
PetVett har egen autorisert øyelyser som gjennomfører øyelysinger ved utvalgte PetVett-klinikker.
Les mer her

Progesterontest
Progesterontest for å sikre optimalt parringstidspunkt tilbys på alle PetVett-kliniker.

Parring i utlandet
Om man skal reise utenlands for parring, må man huske at hunden skal være chipmerket, ha pass, ha rabiesvaksinen i orden, samt at den skal ormebehandles før tilbakereise. Noen land krever også helseattest. Spør på klinikken for råd og hjelp.

Les mer om utenlandseise med kjæledyr

 

ETTER PARRING

Drektighetsundersøkelse
En drektighet kan lett oppdages ved hjelp av ultralyd etter ca tre ukers drektighet på både hund og katt, men det er ikke lett å si sikkert hvor mange foster som finnes i livmoren. En røntgenundersøkelse etter dag 50 (katt) eller 53 (hund) kan derimot vise nøyaktig hvor mange foster det dreier seg om. På dette tidspunkt er skjelettene mineraliserte, og vises tydelig på et røntgenbilde. Alle PetVett-klinikkene tilbyr drektighetsundersøkelser.
Les mer her

Keisersnitt og fødselshjelp
I blant går ikke fødselen som den skal. Alle PetVett-klinikkene kan hjelpe til med fødselshjelp og keisersnitt.

 

ETTER FØDSEL

Vaksiner og helsesjekk
Vi anbefaler at alle valper vaksineres mot parvovirus ved åtte ukers alder. Samtidig blir det foretatt en grundig helsesjekk på hunden der veterinæren blant annet ser på tenner, bitt, kjønnsorganer, navle, ører, øyne, hud, pels, slimhinner, lytter på hjerte og lunger og kjenner over hundens buk og ledd. Valpen får med seg en vaksinebok som inneholder informasjon om hunden, og som inneholder alle helsesjekkene som er blitt foretatt. Denne kan gis videre til valpekjøper, slik at valpen kommer med en helseattest.
Når valpen er ca 12 uker skal den ha en utvidet vaksine som beskytter mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste.

Kattunger skal vaksineres mot kattepest og katteinfluensa. De bør vaksineres to ganger med en måneds mellomrom første gangen, og vi anbefaler at de vaksineres første gang ved 12 ukers alder.
Sammen med vaksinen blir det foretatt en grundig helsesjekk på katten der veterinæren blant annet ser på tenner, bitt, kjønnsorganer, navle, ører, øyne, hud, pels, slimhinner, lytter på hjerte og lunger og kjenner overkattens  buk og ledd. Kattungen får med seg en vaksinebok som inneholder informasjon om katten, og som inneholder alle helsesjekkene som er blitt foretatt. Denne kan gis videre til kjøperen, slik at kattungen kommer med en helseattest.

Les mer her

Ormekur og ID-merking
Til valper og kattunger gir vi også regelmessige ormekurer frem til de er et halvt år gamle, og vi anbefaler på det varmeste at de blir id-merket med chip. Skal hunden eller katten reise utenfor Norge og Sverige, må den chip-merkes, det samme gjelder om den skal HD-røntges eller øyelyes. Men chipen hjelper også mange bortkomne hunder og katter med å bli gjenforent med sine eiere!
Les mer her